Cihannuma Köşkü, Yıldız Sarayı Has Bahçesinde Ada Köşkünün biraz ilerisinde bulunan Cihannuma Köşkü, Boğaz'ın güzel panoramik manzarasını sunan bir konut olarak tasarlanmış üç katlı bir yapıdır.
Köşk, panoramik manzarası nedeniyle Cihannuma (manzaralı) olarak adlandırılır.
Boğaz, Haliç ve Marmara’yı gören en geniş perspektife sahip olduğu için Cihannüma adını alan köşk, dinlenme ve seyir köşkü olarak inşa edilmiştir. Ahşap yapı sanatı ve süsleme elemanları bakımından sarayın en önemli yapılarındandır.
Osmanlı devrinde Boğaz ve Haliç kıyıları birbirinden zarif yalılar ve bahçelerle örtülü, bütün yabancı ziyaretçilerin dünyanın en güzel çizgisi olarak bahsettikleri bir köşe olmuştu.
Beşiktaş tepelerinde, heybetli ağaçların meydana getirdiği parkın üstünde yer alan ve Yıldız Sarayı yapılar topluluğunun bir parçası olan Cihannüma Kasrı, sarayın en manzaralı özel köşküdür. Yıldız Parkı’nı çevreleyen duvarların üzerinden adeta küçük bir şato gibi yükselen bu köşk, değişik bir yapı tarzı olan çok hoş ve sevimli bir yapıdır. Üç kattı köşkün Boğaza,
İstanbul ve Marmara’ya hâkim çok geniş bir görüş açısı vardır.
Suttan L. Abdülhamid’in hususi dinlenme köşesi olarak yaptırdığı bu köşkün üst katında, Zeis markalı büyük bir dürbün durmaktaydı. Padişah ve haremine mensup kadınlar sık sık bu köşke gelip, bu dürbünle Boğaz’ı, Marmara’yı ve Üsküdar sahillerini seyrederlerdi.