|
|
|
|
|
KISIKLI ABDULLAH AĞA CAMİİ – ÜSKÜDAR -İSTANBUL
Üsküdar Kısıklı’da Minare Sokak’ta bulunan Kısıklı Abdullahağa Cami, Bostancıbaşı Abdullah Ağa tarafından yaptırılmıştır.
Abdullah Ağa’nın ölüm tarihi 1489, vakfiyesinin düzenlendiği tarih ise 1502’dir. Buradan caminin bu yıllarda yapıldığı çıkarılabilir. Bazı kaynaklar Abdullah Ağa’nın ölüm tarihini 1591, Kısıklı ve Beylerbeyi’ndeki camilerin yapılış tarihlerini de bu civarlarda vermektedirler. Ancak mezar taşında “Sene 895 hicri” yazmaktadır. Bu duruma göre caminin de 1489’dan önce yapılmış olması lazımdır. Abdullah Ağa’nın mezarı caminin içinde bulunmaktadır.
Cami, 1892 yılındaki depremden sonra yeniden onarılmıştır. 1927 ve 2016 yıllarında da tamirat edilmiştir.
Tek minareli ve iki şerefeli olan bu caminin duvarları kargir, çatısı ahşaptır. Bahçesinde yenilenen şadırvanı bulunmaktadır.
Yapım tarihi tam olarak bilinmeyen cami, 1892 yılındaki depremde büyük bir tahribata uğradı. 1927’de yeniden inşa edilen camide, 2014 yılında ise restorasyon çalışmaları başladı. Tek minareli ve iki şerefeli, duvarları kagir ve çatısı ahşap olan caminin açılışı, çalışmaların bitmesinin ardından 2016’da yapıldı. Caminin minaresinin altında bulunan ve 1762 yılında çizilen güneş saatine badana yapıldı.
GÜNEŞ SAATİ
Güneş saatinde “Eser-i Şâmî-zâde, kad resemehu Yahya, Fi sene 1176 S.” yazısı yer alıyor. Günümüz Türkçesi ile bu ifadeler, “Şamlıoğlu’nun eseridir. Yahya da 1762 senesi Safer ayında çizmiştir/resmetmiştir” anlamına geliyor.
Güneş saatinin en alt köşesinde “Zuhr”, ortasında ise “Asr” yazıyor. Zuhr öğle, Asr ise İkindi demek. Asr yazısının karşısında ise 8 rakamı var. Bu sisteme göre akşam saat 12’de olurken, öğle vakti ise 4’e rastlıyor.
BOSTANCIBAŞI ABDULLAH AĞA Kimdir:
Üçüncü Murad’ın Bostancıbaşı’larından; Beylerbeyinde bir cami, bir hamam, bir mektep, Kısıklı ile Langada birer mescid yaptırmış hayır sahiplerindendir.
1591 (H. 1000) de öldü, kabri Kısıklıdaki mescidi yanındadır. Beylerbeyindeki camii için çok zengin bir vakıf yapmıştı; öyle ki, ölçüsüz derecede, artan gelirinden faydalanabilmek için Dördüncü Mehmed zamanında hükümdarın anası Turhan Sultanın yaptırttığı Yenicami vakfına katılmış; Birinci Abdülhamid devrinde de, bu hükümdarın anası Rebia Sultan adına Beylerbeyi camii yapılınca, semt birliği ileri sürülerek Abdullahağa vakfı Yenicami vakfından sökülerek Beylerbeyi camii vakfına katılmıştır.
KAYNAK 1 :YÜKSEK LİSANS TEZİ(Seda ÖZEN BİLGİLİ
KAYNAK 2 : https://www.sozcu.com.tr
FOTOĞRAFLAR: EROL ŞAŞMAZ |
| KISIKLI ABDULLAH AĞA CAMİİ – ÜSKÜDAR -İSTANBUL Fotoğraf Galerisi
|  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  | |
|