Tarihi Mekanlar KiÅŸisel Ansiklopedi Erol ÅžAÅžMAZ
  Ä°STANBUL İLİ ESERLERİ
  MİMAR SİNAN VE ESERLERİ
  Ä°ZMİR İLİ ESERLERİ
  ADIYAMAN İLİ ESERLERİ
  AFYON İLİ ESERLERİ
  AÄžRI İLİ ESERLERİ
  AKSARAY İLİ ESERLERİ
  AMASYA İLİ ESERLERİ
  ANKARA İLİ ESERLERİ
  ANTALYA İLİ ESERLERİ
  AYDIN İLİ ESERLERİ
  BARTIN İLİ ESERLERİ
  BALIKESİR İLİ ESERLERİ
  BATMAN İLİ ESERLERİ
  BİLECİK İLİ ESERLERİ
  BURSA İLİ ESERLERİ
  Ã‡ANAKKALE İLİ ESERLERİ
  EDİRNE İLİ ESERLERİ
  ELAZIÄž İLİ ESERLERİ
  ERZİNCAN İLİ ESERLERİ
  ERZURUM İLİ ESERLERİ
  ESKİŞEHİR İLİ ESERLERİ
  GAZİANTEP İLİ ESERLERİ
  HATAY İLİ ESERLERİ
  ISPARTA İLİ ESERLERİ
  KARABÜK İLİ ESERLERİ
  KARAMAN İLİ ESERLERİ
  KARS İLİ ESERLERİ
  KASTAMONU İLİ ESERLERİ
  KAYSERİ İLİ ESERLERİ
  KIRIKKALE İLİ ESERLERİ
  KIRKLARELİ İLİ ESERLERİ
  KIRÅžEHİR İLİ ESERLERİ
  KOCAELİ İLİ ESERLERİ
  KONYA İLİ ESERLERİ
  KÜTAHYA İLİ ESERLERİ
  MALATYA İLİ ESERLERİ
  MANİSA İLİ ESERLERİ
  MARDİN İLİ ESERLERİ
  MERSİN İLİ ESERLERİ
  MUÄžLA İLİ ESERLERİ
      MuÄŸla Ören Yerleri
      MuÄŸla Tarihi Yapıları
      MuÄŸla Camileri
      MuÄŸla Hanları
      MuÄŸla Köprüleri
      MuÄŸla Türbeleri
      MuÄŸla Hamamları
      MuÄŸla Kiliseleri
  NEVÅžEHİR İLİ ESERLERİ
  ORDU İLİ ESERLERİ
  SAKARYA İLİ ESERLERİ
  SAMSUN İLİ ESERLERİ
  SİİRT İLİ ESERLERİ
  SİVAS İLİ ESERLERİ
  ÅžANLIURFA İLİ ESERLERİ
  TEKİRDAÄž İLİ ESERLERİ
  TUNCELİ İLİ ESERLERİ
  TOKAT İLİ ESERLERİ
  TRABZON İLİ ESERLERİ
  UÅžAK İLİ ESERLERİ
  VAN İLİ ESERLERİ
  YOZGAT İLİ ESERLERİ
  SELÇUKLU HANLARI
  OSMANLI HANEDAN TÜRBELERİ

Mail listemize abone
olun, güncel
yayınlarımızdan
haberdar olun!

Bunun için,
Lütfen mail adresinizi girin.
  Ana Sayfa   |  Üye Kayıt   |  Ãœye GiriÅŸ   |  İletiÅŸim   
BODRUM – TARİHİ KÜMBETLER- MUĞLA

Bodrum’da çok kimsenin dikkatini çekmeyen, bazıları beyaz kireçle boyanmış yarım küre şeklindeki taş sarnıçlara KÜMBET denir.
Bazıları Bodrum’un simgesi olmuş en az 500 yıllık sanat eserleridir. Ancak zaman içinde çoğu tahrip olmuştur. Ne yazık ki kümbetlerin tarihi ve sayıları hakkında (bilinen, yayınlanmış) bir çalışma yoktur.
Bu sarnıçların Bizans döneminden kaldığı söylenir. Bir başka söylentiye göre de Rodos seferi sırasında ordunun su ihtiyacını karşılamak için Kanuni Sultan Süleyman’ın 1520 ‘lerde yol boyunca inşa edilmiştir. Bu kümbetler Mimar Sinan’ın eserleridir.
Kümbet sarnıçlar, 7 – 10 metre çapında daire şeklinde örülen taş duvar üzerine inşa edilen, kürenin üçte biri ölçüsünde kubbeden oluşur. Kubbe yerel taşların ters gerilme tekniğiyle örülmesinden yapılmış, tam tepeye oturtulmuş kilit taşı ile 500 yıl ayakta kalacak sağlamlıkta olması sağlanmıştır. İlk yapılan sarnıçların kubbelerinde sıva yoktur.
Temel duvar ile kubbenin birleştiği yerde kubbeyi çepe çevre dolanan bir oluk ve kubbeden süzülen yağmur suları bu oluklarda toplandıktan sonra olukların bu yerlerinde açılan deliklerlesarnıcın ana bölümünde toplanır.
Ana bölüm 2-2,5 metre derinliktedir. Sarnıca küçük bir kapıdan girilir. Bazı kapılar üzerinde kitabeleri vardır. Kapı seviyesinden sarnıcın dibine doğru basamaklar yapılmıştır. Su seviyesi azaldıkça suya ulaşmak isteyen zorlanmaz. Kapı önünde hayvanların sulanması için yalaklar vardır.
Günümüzde yapılan hesaplara göre bu sarnıçlar yaklaşık 75 metre küp su depolama kapasitesi bulunmaktadır. Bodrum çevresinde yağan yağmur miktarına göre bir kümbet mevsiminde ancak 25 metre küp suyu toplayabilir. Kalan 50 metre küp su sarnıca çevredeki kanallardan gelir. Kümbetler çevrenin eğimine göre toprak üstü yağmur suyu toplanacak yerlere konumlandırılmıştır. Su kanallarından gelen su taşlardan süzüldükten sonra toprak seviyesinde açılan oluktan sarnıca akar.
Önünde bulunduğumuz bu sarnıç 1857 yılında Giritli Hacı Hasan Ağa tarafından hayrat olarak yaptırılmıştır. 12 metre çapında 2 metre derinliğindedir. 1902 yılından beri de Ayaz Ailesinin korumasındadır.

BODRUM'DAKİ DİĞER SARNIÇLAR:

1 Sarnıç Türkkuyusu Meydanı

2 Sarnıç Atatürk Caddesi

3 Sarnıç Çevre Yolu Kelerlik Sokak Sonu

4 Sarnıç Turgutreis Caddesi

5 Sarnıç Çevre Yolu-Uzunkuyu Sokak Sonu

6 Sarnıç Artemis Caddesi

7 Sarnıç Omurca Mevkii

8 Sarnıç Neyzen Teyfik Cad. Tersane Yanı

9 Sarnıç Eskiçeşme Mahallesi

10 Sarnıç Eskiçeşme Mahallesi-Gümbet Yolu

11 Sarnıç Omurç a Mahallesi

12 Sarnıç Omurç a Mahallesi

13 Sarnıç Eskiçeşme Mahallesi-Gümbet Yolu

KAYNAK : SARNIÇ TANITIM LEVHASI
FOTOÄžRAFLAR: EROL ÅžAÅžMAZ
BODRUM – TARİHİ KÜMBETLER- MUĞLA Fotoğraf Galerisi