Tarihi Mekanlar Kişisel Ansiklopedi Erol ŞAŞMAZ
  İSTANBUL İLİ ESERLERİ
  MİMAR SİNAN VE ESERLERİ
  İZMİR İLİ ESERLERİ
  ADIYAMAN İLİ ESERLERİ
  AFYON İLİ ESERLERİ
  AĞRI İLİ ESERLERİ
  AKSARAY İLİ ESERLERİ
  AMASYA İLİ ESERLERİ
  ANKARA İLİ ESERLERİ
  ANTALYA İLİ ESERLERİ
  AYDIN İLİ ESERLERİ
  BALIKESİR İLİ ESERLERİ
  BARTIN İLİ ESERLERİ
  BATMAN İLİ ESERLERİ
  BİLECİK İLİ ESERLERİ
  BURSA İLİ ESERLERİ
  ÇANAKKALE İLİ ESERLERİ
  EDİRNE İLİ ESERLERİ
  ELAZIĞ İLİ ESERLERİ
  ERZİNCAN İLİ ESERLERİ
  ERZURUM İLİ ESERLERİ
  ESKİŞEHİR İLİ ESERLERİ
  GAZİANTEP İLİ ESERLERİ
  HATAY İLİ ESERLERİ
  ISPARTA İLİ ESERLERİ
  KARABÜK İLİ ESERLERİ
  KARAMAN İLİ ESERLERİ
  KARS İLİ ESERLERİ
  KASTAMONU İLİ ESERLERİ
  KAYSERİ İLİ ESERLERİ
  KIRIKKALE İLİ ESERLERİ
  KIRKLARELİ İLİ ESERLERİ
  KIRŞEHİR İLİ ESERLERİ
  KOCAELİ İLİ ESERLERİ
  KONYA İLİ ESERLERİ
  KÜTAHYA İLİ ESERLERİ
  MALATYA İLİ ESERLERİ
  MANİSA İLİ ESERLERİ
  MARDİN İLİ ESERLERİ
  MERSİN İLİ ESERLERİ
  MUĞLA İLİ ESERLERİ
      Muğla Ören Yerleri
      Muğla Tarihi Yapıları
      Muğla Camileri
      Muğla Hanları
      Muğla Köprüleri
      Muğla Türbeleri
      Muğla Hamamları
      Muğla Kiliseleri
  NEVŞEHİR İLİ ESERLERİ
  ORDU İLİ ESERLERİ
  SAKARYA İLİ ESERLERİ
  SAMSUN İLİ ESERLERİ
  SİİRT İLİ ESERLERİ
  SİVAS İLİ ESERLERİ
  ŞANLIURFA İLİ ESERLERİ
  TEKİRDAĞ İLİ ESERLERİ
  TOKAT İLİ ESERLERİ
  TRABZON İLİ ESERLERİ
  UŞAK İLİ ESERLERİ
  VAN İLİ ESERLERİ
  YOZGAT İLİ ESERLERİ
  SELÇUKLU HANLARI
  OSMANLI HANEDAN TÜRBELERİ

Mail listemize abone
olun, güncel
yayınlarımızdan
haberdar olun!

Bunun için,
Lütfen mail adresinizi girin.
  Ana Sayfa   |  Üye Kayıt   |  Üye Giriş   |  İletişim   
MARMARİS –SELİMİYE KÖYÜ –ORHANİYE KÖYÜ -MUĞA

SELİMİYE
Ege kıyıları, Türkiye için büyük şans. Huzuru, doğayı, yeşil ve mavinin farklı tonlarını deneyimleten bu cennet coğrafyada kuzeyden güneye yüzlerce farklı durak, her yıl yüzbinlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Marmaris‘e bağlı Selimiye Köyü, Marmaris çevresinde son yıllarda yıldızı parlayan, ziyaretçi akınına uğrayan tatil duraklarından.

Marmaris ilçe merkezine 45 km uzaklıktaki Selimiye, Hisarönü Körfezi’nde en güvenli koylardan biri. Bu konumu nedeniyle tarih boyunca önemli bir sığınağa dönüşen köy, özellikle kapalı havalarda çevredeki birçok tekne ve yatın kötü günleri atlatmak için uğrak noktası.
Uzun yıllar ulaşım sıkıntısı nedeniyle popüler tatil merkezlerinin yaşadığı dönüşümün benzerini yaşamayan bu yüzden yerel kültürü korumayı başaran Selimiye’de İstanbul, Ankara, İzmir hatta Bodrum gibi yerlerden gelip yerleşenler de var. Eğitimli, kültürlü ve varlıklı bu kesim Selimiye’deki dokunun bozulmadan turizmle birlikte yoğrulup geliştirilmesine katkıda bulunuyor.

Yoğun ilgi nedeniyle tüketim merkezine dönüşen birçok noktanın aksine Selimiye’nin her köşesinde emek, sohbet ve muhabbet görülüyor. Yollar bir nebze iyileşse de hala ulaşımın kolay olduğunu söylemek zor. 45 km’lik Marmaris yolu 50 dakikada ancak aşılıyor. Yol üzerindeki doğal güzellikleri görünce mesafenin önemi kalmıyor, orası başka tabi.
Köyün geçmişteki ismi Losta. 2 km’lik bir sahil şeridi boyunca onlarca butik otel, konsept kafe ve restoran sıralanıyor. Yürürken her bir mekanın dekorasyonu, renkleri, masası sandalyesi derken kendinizden geçiyorsunuz. Mekanların bir adım önünde iskele, plaj ve yat bağlama yerleri var.

ORHANİYE-KIZKUMU
Orhaniye Turgut’tan sadece 2,5 km uzaklıkta. Turgut’tan sonra yol ikiye ayrılıyor. Orhaniye için sağa, Selimiye için sola devam etmek gerekiyor. Hisarönü körfezinin kıyısındaki en önemli turizm merkezlerinden biri, Orhaniye’dir. Hisarönü körfezine gelen yatlar Orhaniye’de mutlaka gecelerler. Orhaniye’de deniz her zaman çarşaf gibidir. Çevresindeki çam ormanının rengi suya vurmuş, deniz sadece buraya özgü bir renge sahip olmuştur. Çevre o kadar sakindir ki, kendinizi suya bıraktığınızda yüzerken çıkardığınız sesten başka bir şey duymazsınız. Bu arada denizin ortasında yürüyen insanlar dikkatinizi çekecek. Şaşıracaksınız. Kumul hareketleri sonucunda karadan başlayıp koyu ikiye bölen bir sığlık oluşmuş. Yaklaşık 600 metrelik şeride Kızkumu deniyor. Bir de efsanesi var. “Sevgilisine ulaşmak isteyen kız eteğine kum koymuş ve denizi doldurarak ilerlemiş. Ama kum yetmemiş ve kızcağız boğulmuş.” Koyun ortasında bir ada ve adanın tepesinde de kale kalıntıları var. Kalenin bölgede kurulu Baybassos antik kentine ait olduğu sanılıyor. Kayık tutarak adaya, patika yolu izleyerek tepedeki kale kalıntılarına kadar çıkabilirsiniz. Manzara harikadır. Yorgunluğunuza değecek. Kaleye Turgut köyündeki şelaleden kemerler ve su altına döşedikleri borular aracılığıyla su getirmiş Baybasos’lular. Birleşik kaplar kuralından yararlanmışlar. Orhaniye’den Hisarönü körfezine tekne turu da düzenleniyor. Selimiye, Hisarönü ve İnbükü gibi koylar ve Dişlice adasında mola veriliyor. Öğle yemeği dahil tur akşama kadar sürüyor. Hisarönü körfezine hakim bir tepede kurulu Robinson Club Maris otelin hemen karşısındaki Dişlice adası, küçük kanyonları ve kaya yapısıyla ilgi çekiyor. Orhaniye koyu girişinde, Keçi Bükü mevkiinde bulunan ve yatların yaz kış konakladıkları ve bakımlarının yapıldığı Martı Marina ve Otel tesislerinin yanında manastır kalıntıları var. Bahçesindeki mozaikler görmeye değer. Orhaniye’den Hisarönü’ne ve Marmaris-Datça yoluna çıkmak da mümkün. Orhaniye-Hisarönü arası sadece 3.5 km. Yol geniş ve asfalt.

KAYNAK: KESFETSEK .COM / KÜLTÜR PORTALI
FOTOĞRAFLAR: EROL ŞAŞMAZ
MARMARİS –SELİMİYE KÖYÜ –ORHANİYE KÖYÜ -MUĞA Fotoğraf Galerisi