Tarihi Mekanlar KiÅŸisel Ansiklopedi Erol ÅžAÅžMAZ
  Ä°STANBUL İLİ ESERLERİ
  MİMAR SİNAN VE ESERLERİ
  Ä°ZMİR İLİ ESERLERİ
  ADIYAMAN İLİ ESERLERİ
  AFYON İLİ ESERLERİ
  AÄžRI İLİ ESERLERİ
  AKSARAY İLİ ESERLERİ
  AMASYA İLİ ESERLERİ
  ANKARA İLİ ESERLERİ
  ANTALYA İLİ ESERLERİ
  AYDIN İLİ ESERLERİ
      Aydın Ören Yerleri
      Aydın Camileri
      Aydın Tarihi Yapıları
      Aydın Hanları
      Aydın Kiliseleri
      Aydın Türbeleri
      Aydın Hamamları
      Aydın ÇeÅŸmeleri
      Aydın Namazgahları
  BARTIN İLİ ESERLERİ
  BALIKESİR İLİ ESERLERİ
  BATMAN İLİ ESERLERİ
  BİLECİK İLİ ESERLERİ
  BURSA İLİ ESERLERİ
  Ã‡ANAKKALE İLİ ESERLERİ
  EDİRNE İLİ ESERLERİ
  ELAZIÄž İLİ ESERLERİ
  ERZİNCAN İLİ ESERLERİ
  ERZURUM İLİ ESERLERİ
  ESKİŞEHİR İLİ ESERLERİ
  GAZİANTEP İLİ ESERLERİ
  HATAY İLİ ESERLERİ
  ISPARTA İLİ ESERLERİ
  KARABÜK İLİ ESERLERİ
  KARAMAN İLİ ESERLERİ
  KARS İLİ ESERLERİ
  KASTAMONU İLİ ESERLERİ
  KAYSERİ İLİ ESERLERİ
  KIRIKKALE İLİ ESERLERİ
  KIRKLARELİ İLİ ESERLERİ
  KIRÅžEHİR İLİ ESERLERİ
  KOCAELİ İLİ ESERLERİ
  KONYA İLİ ESERLERİ
  KÜTAHYA İLİ ESERLERİ
  MALATYA İLİ ESERLERİ
  MANİSA İLİ ESERLERİ
  MARDİN İLİ ESERLERİ
  MERSİN İLİ ESERLERİ
  MUÄžLA İLİ ESERLERİ
  NEVÅžEHİR İLİ ESERLERİ
  ORDU İLİ ESERLERİ
  SAKARYA İLİ ESERLERİ
  SAMSUN İLİ ESERLERİ
  SİİRT İLİ ESERLERİ
  SİVAS İLİ ESERLERİ
  ÅžANLIURFA İLİ ESERLERİ
  TEKİRDAÄž İLİ ESERLERİ
  TUNCELİ İLİ ESERLERİ
  TOKAT İLİ ESERLERİ
  TRABZON İLİ ESERLERİ
  UÅžAK İLİ ESERLERİ
  VAN İLİ ESERLERİ
  YOZGAT İLİ ESERLERİ
  SELÇUKLU HANLARI
  OSMANLI HANEDAN TÜRBELERİ

Mail listemize abone
olun, güncel
yayınlarımızdan
haberdar olun!

Bunun için,
Lütfen mail adresinizi girin.
  Ana Sayfa   |  Üye Kayıt   |  Ãœye GiriÅŸ   |  İletiÅŸim   
GERMENCİK- MURSALLI KASABASI VE KİLİSESİ- - AYDIN

Mursallı, Musa ve Ali adında iki kardeşin yerleşmesiyle oluşmuş ve bunların adından esinlenerek Musaali adını almıştır . 18yy da azınlıklara tanınan özel haklar bu yerleşim yerine Rum aileleri yerleşmiş ve köyün adını Mursalli olarak değiştirmişlerdir. Rumlar meslek etkinlikleri ticaret ve taşımacılık alanında bu köyü Aydın’ın merkezi haline getirmiştir. Bu nedenle köyün ekonomik yapısı çevre köy belde ve ilçelere göre daha gelişmiştir.
Kurtuluş Savaşında yurdumuzdan atılan Yunan işgal kuvvetleri ile birlikte buradaki Yunanlı halkı bir kısmı burayı terk etmiştir. 30 Ocak 1923 tarihinde Lozan şehrinde imzalanan nüfus mübadelesi antlaşması ile Selanik ve Grevena'da bulunan Türkler Atatürk önderliğinde bu köye yerleşmişlerdir. O güne kadar Mursalli adı ile bilinen Rum ticaret merkezinin adı değiştirilerek Mursallı adını almıştır.
Uzun yıllar idari yönden köy olan Mursallı 1957 yılında belediye teşkilatı kurulunca kasaba hüviyetine kavuşmuştur. Mursallı kasabası Aydın ilinin Germencik ilçesine bağlıdır.
Kasabanın en yüksek yeri Tarassut Tepesidir. Bu tepe büyük taarruz sonrası büyük önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından ziyaret edilmiştir
Kasabamızda Rumlardan kalma bir tane kilise ve bir kaç tane ahşap ev mevcuttur. Kasabanın görünmeye değer Egemenlik Milli Parkı(Şahin Tepesi) ile 1937 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün Büyük Manevra nedeni ile gelip kaldığı ve çevreyi gözetlediği Tarassut tepesi mevcuttur. Şahin Tepesi ile Tarrasut Tepesinde Aydın - Söke arasındaki tüm yerleşim birimlerini görmek mümkündür.

Kurtuluş savaşı sonrası Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümetiyle Yunan hükümeti arasında 30 Ocak 1923 tarihinde Lozan şehrinde imzalan Nüfus Mübadelesi sözleşmeler ile Mursallı'da bulunan Yunanlılar ve Selanik-Grevena belde ve köylerdeki Türkler ile yer değiştirmişlerdir. Yunanistan’dan gelen Türkler kasaba nüfusunu %75'ni, Arnavutluktan gelen Türkler kasaba nüfusunu %25 ini oluşturmuşlardır.
Mursallıdan giden Rumlar ise Eğriboz (Evia) adasına göç ettiler. Orada ikamet ettikleri köylerinin adı yakın zamana kadar Neo Mursalli (Yeni Mursallı) iken, şu anda köyün adı Taxiarkhea olarak değişmiştir. Bu isim Mursallı Köyündeki Kilisenin adı olup, buradaki bir ikonanın da adıdır. Bu ikona göç edilirken birlikte götürülmüş olup orijinali Neo Mursalli Köyünün Kilisesinde bulunmaktadır.

KAYNAK: KÜLTÜR PORTALI
FOTOÄžRAFLAR: EROL ÅžAÅžMAZ
GERMENCİK- MURSALLI KASABASI VE KİLİSESİ- - AYDIN Fotoğraf Galerisi