Tarihi Mekanlar KiÅŸisel Ansiklopedi Erol ÅžAÅžMAZ
  Ä°STANBUL İLİ ESERLERİ
  MİMAR SİNAN VE ESERLERİ
  Ä°ZMİR İLİ ESERLERİ
  ADIYAMAN İLİ ESERLERİ
  AFYON İLİ ESERLERİ
  AÄžRI İLİ ESERLERİ
  AKSARAY İLİ ESERLERİ
  AMASYA İLİ ESERLERİ
  ANKARA İLİ ESERLERİ
  ANTALYA İLİ ESERLERİ
  AYDIN İLİ ESERLERİ
  BARTIN İLİ ESERLERİ
  BALIKESİR İLİ ESERLERİ
  BATMAN İLİ ESERLERİ
  BİLECİK İLİ ESERLERİ
  BURSA İLİ ESERLERİ
      Bursa Camileri
      Bursa Hanları
      Bursa Tarihi Yapıları
      Bursa Kiliseleri
      Bursa Türbeleri
      Bursa Ören Yerleri
      Bursa Hamamları
  Ã‡ANAKKALE İLİ ESERLERİ
  EDİRNE İLİ ESERLERİ
  ELAZIÄž İLİ ESERLERİ
  ERZİNCAN İLİ ESERLERİ
  ERZURUM İLİ ESERLERİ
  ESKİŞEHİR İLİ ESERLERİ
  GAZİANTEP İLİ ESERLERİ
  HATAY İLİ ESERLERİ
  ISPARTA İLİ ESERLERİ
  KARABÜK İLİ ESERLERİ
  KARAMAN İLİ ESERLERİ
  KARS İLİ ESERLERİ
  KASTAMONU İLİ ESERLERİ
  KAYSERİ İLİ ESERLERİ
  KIRIKKALE İLİ ESERLERİ
  KIRKLARELİ İLİ ESERLERİ
  KIRÅžEHİR İLİ ESERLERİ
  KOCAELİ İLİ ESERLERİ
  KONYA İLİ ESERLERİ
  KÜTAHYA İLİ ESERLERİ
  MALATYA İLİ ESERLERİ
  MANİSA İLİ ESERLERİ
  MARDİN İLİ ESERLERİ
  MERSİN İLİ ESERLERİ
  MUÄžLA İLİ ESERLERİ
  NEVÅžEHİR İLİ ESERLERİ
  ORDU İLİ ESERLERİ
  SAKARYA İLİ ESERLERİ
  SAMSUN İLİ ESERLERİ
  SİİRT İLİ ESERLERİ
  SİVAS İLİ ESERLERİ
  ÅžANLIURFA İLİ ESERLERİ
  TEKİRDAÄž İLİ ESERLERİ
  TUNCELİ İLİ ESERLERİ
  TOKAT İLİ ESERLERİ
  TRABZON İLİ ESERLERİ
  UÅžAK İLİ ESERLERİ
  VAN İLİ ESERLERİ
  YOZGAT İLİ ESERLERİ
  SELÇUKLU HANLARI
  OSMANLI HANEDAN TÜRBELERİ

Mail listemize abone
olun, güncel
yayınlarımızdan
haberdar olun!

Bunun için,
Lütfen mail adresinizi girin.
  Ana Sayfa   |  Üye Kayıt   |  Ãœye GiriÅŸ   |  İletiÅŸim   
YILDIRIM BAYEZİD TÜRBESİ – BURSA MERKEZ

Türbe 1406 yılında Yıldırım Bayezid’in oğlu Emir Süleyman tarafından yaptırılmıştır.
Akşehir’de ölen Yıldırım Bayezid, esareti süresinde Ferruh Şah Mescidinin altındaki hücrede hapis tutulmuş, öldükten sonra cesedi çok yakında olan Şeyh Mahmud Hayrani Türbesi’ne konulmuştur. Türbenin Şeyh Mahmud Hayrani’nin ölüm yılı olan 1268 tarihinde yapıldığı varsayılır. Selçuklu tarzında yapılmış bir kümbet olan türbe, döneminin mimari anlayışını yansıtan güzel bir örnektir.
Daha sonra oğlu Musa Çelebi cesedini Bursa ya getirmiştir. Yıldırım Külliyesi içinde bulunan türbe, 809-1406 yılında Mimar Hüseyin oğlu Ali tarafından yapılmıştır. Türbe, önündeki revakıyla, kendinden sonra yapılan revaklı Osmanlı Türbelerinin öncüsü olmuştur. Türbe içinde Yıldırım Bayezid’in sandukası dışında oğlu İsa Çelebi’nin sandukası da yer almaktadır.
1413 yılında Karamanoğlu Mehmet Bey, Bursa kuşatması sırasında Beyazıt'ın türbedeki cesedini çıkartıp yaktırmıştır.
Dikdörtgen planlı olan türbenin üzeri büyük bir kubbe ile örtülmüştür.
Türbenin revaklı girişinin üzeri ise üç küçük kubbe ile örtülmüştür. Osmanlı mimarisinin ilk revaklı türbesidir. Giriş revaklarının önünde iki renkli sütun vardır. Kapının sivri kemerli nişi altında altın yaldızlı mermer süslemeleri vardır. Burada üç sıra halinde bir kitabe vardır.
Asıl mekân 11 x 11 metre boyutlarında kare planlıdır. Duvarları iki sıra kesme taş ve bir sıra tuğla ile örülmüş olan türbenin içi, dokuz pencere ile aydınlatılmaktadır. Pencereler sivri kemerlidir.
Türbede çok güzel süslemeler vardır. Türbe, önündeki revakıyla daha sonra yapılan revaklı Osmanlı türbelerinin öncüsü olmuştur.
Revakları asıl mekandan yüksektedir. 1649, 1669, 1825 ve 1878 yıllarında onarımlar görmüştür. En büyük tahribatı ise 1855 yılı depreminde görmüştür. Hatta Sedat Çetintaş bu tarihten sonra binanın yeniden yapıldığını bile savunur. Ayverdi bu görüşe asla katılmaz. Sultanın sandukası pirinç bir parmaklıkla çevrilmiştir.
Türbenin içinde Yıldırım Beyazıt'ın sandukasının dışında; oğlu İsa Çelebi nin (Öl. 1405) sandukası vardır, önceleri türbede iki sanduka daha olduğu söylenir.

KAYNAK: BURSA TURİZM İL MD.
FOTOĞRAFLAR: EROL ŞAŞMAZ (ilk türbe resimleri : M. Fatih Demirhan kitabından alıntıdır.)
YILDIRIM BAYEZİD TÜRBESİ – BURSA MERKEZ Fotoğraf Galerisi