Konya’nın merkezinde, İç karaarslan mahallesinde bulunmaktadır. Türbe, sekizgen gövdeli ve iki katlı bir yapıdır; içten kubbe, dıştan piramidal külâhla örtülüdür.
Türbenin girişi, batı cephe üzerindedir. Sivri kemerli giriş kapısı, dıştan sivri kemerli derin bir niş içerisinde yer alır; kapı kemeri üzerinde kitâbe levhası bulunmaktadır. Sekizgen planlı iç mekânı örten kubbe, onaltıgen bir kasnağa oturtulmuştur. Üst kat, dört mazgal penceresiyle aydınlatılmıştır. Türbenin yapı malzemesi taş ve tuğladır; dışta, külâh eteğinin altında, gövdeyi saran tuğla bordüre kadar düzgün kesme taş kullanılmış olup, külâh tuğla örgülüdür.
Türbenin üst katında çini kaplamalı bir sanduka bulunur. Günümüzde, yapının alt katı tamamen, gövdesi ise kısmen toprak seviyesinin altında kalmıştır. Zaman içerisinde çinilerin çoğu dökülmüştür.
Türbenin kitâbesi bulunmaktaysa da, tarihi yazılı değildir. Eser, bânîsi Necmeddîn Karaarslan’ın ölüm tarihi olarak tahmini 1232 yılı esas alınarak, 13. yüzyılın ilk yarısına tarihlendirilir.
Sultan İzzetin Keykavüs I. ve Alâeddin Keykubat I. dönemlerinde yaşamıştır. Önemli devlet hizmetlerinde bulunmuştur. Alâeddin Keykubat I. Devrinde başvezir, daha önce de Emir-i devat, müstevfi (maliye nazırı) olarak görev yapmıştır. Velî kabul edilen devlet adamlarındandır.
. Türbenin içinde Selçuklu çinileriyle süslü tek bir sanduka vardır. Türbesinin kitabesinden öğrenildiğine göre, burada yatan zat, dinin direği Necmeddin unvanını taşıyan İbrahim oğlu Karaaslan’dır. Türbenin batısındaki kemerli kapısı üzerindeki kitabenin Türkçesi şöyledir:
“ Bu türbe, sait ve şehit olan, İbrahim Oğlu ve İslâm’ın direği Necmüddin Karaaslan’ındır. Allah mezarını nurlandırsın.”
KAYNAK: SELÇUKLU MİRASI
FOTOĞRAFLAR: EROL ŞAŞMAZ
SAHİP ZİYAEDDİN KARAASLAN TÜRBESİ –KONYA MERKEZ Fotoğraf Galerisi