Sadece pehlivanların girebildiği İstanbul’un ilk büyük namazgâhı
Okmeydanı Mescidi olarak da bilinen eser İstanbul'un Şişli ilçesinde Okmeydanı’nda, Fatih Sultan Minberi Caddesi’ndeki Yıkık Camii yakınında yer almaktadır.
Sadece pehlivanların girebildiği İstanbul'un ilk büyük namazgahıdır.
Okmeydanı Mescidi olarak da bilinmektedir.
Fatih Sultan Mehmed tarafından inşa ettirilen eser mihraplı-minberli ordugâh namazgâhlarındandır. Eserin günümüze gelebilen parçaları Gürcü Mehmed Paşa tarafından 1625 yılında inşa ettirilen ve 1714 yılında Sultan III. Ahmed tarafından yenilenen on basamaklı minberde kullanılmıştı. Günümüze ulaşamayan kitabe hakkında bilgiye pek çok kaynakta rastlanır.
Okmeydanı okçulara tahsis edilmiş bir talim meydanı olduğu için, geniş saha içerisinde pek çok nişane ve yapı bulunmaktadır. Fatih Sultan Mehmed bu meydan için “Üzerine hiçbir şekilde bina yapılmasın, hayvan otlatılmasın, Hıristiyan ve Yahudi sokulmasın!.. Eğer mümkünse üzerinden kuş bile uçurulmasın!..” diye ferman buyurmuş. Mübarek addedilen bu meydana kabza olan pehlivanlardan başka kimse giremezdi.
KAYNAK: İSTANBUL NAMAZGAHLARI
FOTOĞRAFLAR: EROL ŞAŞMAZ
OKÇULAR TEKKESİ NAMAZGAHI –OKMEYDANI -İSTANBUL Fotoğraf Galerisi