EDİRNEKAPI MİHRİMAH SULTAN CAMİ –FATİH-İSTANBUL
MÄ°MAR SÄ°NAN'IN SIRLARINDAN BÄ°RÄ° DAHA.
Mihrimah Sultan Camii ile Edirnekapı’daki Mihrimah Sultan Camii’ni aynı anda görebileceğiniz bir yer tespit edin. Günbatımında (elbette, yılın sadece bir gününde) göreceğiniz muhteşem manzara şudur: Edirnekapı Camii’nin tek minaresinin arkasından güneş batarken, Üsküdar’daki caminin minareleri arasından ay doğmaktadır. Mihr ü mâh, Farsça güneş ve ay anlamına gelmektedir.
İstanbul Surlarının Edirnekapı girişinde Fevzi Paşa Caddesi üzerindedir. Kanuni Sultan Süleyman tarafından, kızı Mihrimah Sultan adına yaptırılan külliye, Mimar Sinan’ın eseridir. Yapım yılı tam olarak bilinmemekle birlikte, külliyenin inşasının 1560’lı yıllarda tamamlandığı sanılmaktadır. Bir kısmı günümüze kadar ulaşmayan külliye, bir cami, medrese, çifte hamam, türbe, çarşı ve sıbyan mektebinden oluşuyordu. Cami, zeminden 37 metre yükseklikte ve 20 metre çapında tek bir kubbeye sahiptir. Bir diğer ayırt edici özelliği de çok sayıda penceresinin olmasıdır. Camiyi 161 tane pencere aydınlatmaktadır. Ayrıca mermer minberi de, çağının en güzel örneklerinden kabul edilir. Pencere ve kapı kanatlarındaki ahşap üzerine sedef ve fildişi kakmalar ise çok değerli sanat eserleridir.
Caminin iç avlusunun iki kenarında medrese yer alır. Ama bu medresenin ilginç yanı dersaneler bölümünün olmamasıdır. Dersanelerin, medresenin orijinalinde de mi olmadığı, yoksa sonradan yapılan tamiratlar sırasında mı ortadan kalktığı bilinmemektedir. Ancak dersane hariç medresenin diğer kısımları günümüze ulaşmıştır.
Caminin kıble yönünün sağ köşesinde ise külliyenin Sıbyan Mektebi ve Güzel Ahmed Paşa’nın türbesi bulunmaktadır. Yine aynı yönde, fakat külliyeden ayrı bir biçimde bir çifte hamam vardır. Külliyenin çarşısında ise günümüze hiçbir şey ulaşamamıştır.