KAPI AĞASI MAHMUT AĞA CAMİ –AHIRKAPI-İSTANBUL
Kapı Ağası Mahmut Ağa Camii‘yi, Babussaade Ağası Hadım Mahmut Ağa, 1553 yılında Mimar Sinan’a yaptırmıştır.
Caminin diğer ismi Ağa Camii’dir.
Kapı Ağası Mahmut Ağa Camii, medrese, sıbyan mektebi ve çeşmeden oluşan küçük bir külliye olarak inşa edilmiştir.
1766, 1825 ve 1895 yıllarında meydana gelen yangınlarda cami iki kez yanmış, sonradan tekrar inşa edilmiştir. Ancak geçirdiği tamirler ile büyük değişikliklere uğramış, ilk halini kaybetmiştir.
Yapının duvarları kesme taşla örülüp, üstü sıvanmıştır. Sokaktan birkaç basamakla son cemaat yerine girilir. Üst mahfile de buradan çıkılır. Son cemaat yerinden bir kapı ile asıl ibadet mahalline geçilir. Buranın tavanı düz ve ahşaptır. Ancak ilk yapıldığında kubbeli olduğu tahmin edilmektedir. Minber de ahşap olup beyaz yağlı boya ile boyanmıştır. Mihrap beton sıvalıdır. Mihrap duvarının sağ ve solunda birer uzun pencere bulunmaktadır. Sağ ve sol duvarlarda üçer adet uzun pencereler yer almaktadır. Caminin üstü kiremit çatı ile örtülüdür.
Kapı Ağası Mahmut Ağa Camii‘nin sağında bulunan minare tuğladan örülmüş olup tek şerefelidir. Cami kapısının sağında imam lojmanının kapısı, onun yanında da küçük bahçeye inen kapı bulunur. Bahçede abdest alma yerleri mevcuttur.
Yapının altındaki bodrumun kuzeyinde mahzen, güneyinde sarnıç bulunmaktadır. Depo olarak kullanılan bodrumda geniş hücreler bulunmaktadır. Nitekim caminin arkasındaki sokağa geçilince, kemerli bodrum katı pencereleri görülmektedir. Ancak pencerelerin içi tuğla ile örülmüş olduğundan bodrum görülememektedir. Bu sokakta caminin yanındaki otlarla kaplı arsada, sıbyan mektebinin yıkık duvarları gözükmektedir. Onun yanındaki arsada, duvarları bile bulunmayan medrese binası bulunmaktaydı. Medrese yerinde bir apartman yapılmış ve cami uhdesinden koparılmıştır. Sıbyan mektebi arsasının da aynı akıbete uğramasından korkulmaktadır.