Sarıcazade Ragıp Paşa tarafından inşa ettirilen üç handan biri olan Rumeli Han, 1894’te hizmete girmiştir; bugün kapsamlı bir restorasyondan geçmektedir.
II. Abdülhamid’in başmabeyincisi Sarıcazade Ragıp Paşa, İstiklâl Caddesi’nde yaptırdığı üç hana, imparatorluğun yayıldığı üç kıtanın ismini verir: Rumeli, Anadolu ve Afrika…
Rumeli Han’ı Ağa Camii’nin hemen yanında inşa ettirir. Giriş katı hariç beş katlı olan kâgir yapının üst katları konut olarak planlanmıştır. Pasaj kısmının ise beş kapısı bulunmaktadır.
Yapının genel karakteristiği neoklasik üslûp olmasına karşın, cadde tarafındaki ana giriş kapısı eklektik tarzdadır, ve barok ve ampir süslemeler yoğun olarak kullanılmıştır. İç mekân oldukça sadedir. Kapısında hanın adı Osmanlıca harflerle “Rumeli Han”, Fransızca “Cité Roumeli” ve Yunanca “Agora Rumelias” olarak yazılmıştır.
Açılış tarihi de Hicri takvime göre 1312, Miladi takvime göre 1894 olarak verilmiştir. Binanın mimarı hakkında kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte, Ragıp Paşa’nın İstanbul’daki diğer binalarını inşa eden August Jasmund ya da Konstandinos Pappas tarafından yapıldığı sanılmaktadır.
Açıldığında tuhafiyeci, bisikletçi, halıcı gibi esnafların bulunduğu pasajda, 1895’te Jean Cezar Reboul’un sonradan ismi “Rebul” olan “Parisienne” eczanesi açılır. Ünlü Abdullah Efendi Lokantası, 1915’ten 1960’lara kadar burada hizmet verir. 1990’lardan sonra tiyatro ve konser salonları, sanatçı atölyeleri ve kafelerin açıldığı han, 2012’de boşaltılır.