Bu çifte hamam, Valide-i Atik Tabhanesi olarak inşa edilen ve sonra Üsküdar Askerî Lisesi haline getirilen şimdiki Sokollu İlköğretim Okulu'nun sağ tarafındadır. Sultan III. Murat'ın annesi, Sultan II. Selim'in eşi Nurbânu Sultan tarafından, Atik Valide Külliyesi ile beraber 1583'de Mimar Sinan'a inşa ettirilmiştir. Esas kapısı, eski Toptaşı Caddesi'ne açılan dar bir aralık üzerindedir. Camekân kısmına ve cadde tarafına dükkânlar yapılmıştır. Hararesinde dört halveti ve üç sofası vardır. Kurnaları yok olmuştur. Melul Meriç Bey'in yeni Türkçe'ye kazandırdığı Risale-i Tezkiretü'l-Ebniye'de ve 8. numarada "Üsküdar'da Valide Sultan Hamamı" dendikten sonra 48. numara da ayrıca "Üsküdar'da Valide Sultan Hamamı bina olunmuştur." Diye bir kayıt daha vardır. İlkinde Toptaşı Hamamı ikincisinde ise Büyük Hamam kastedilmiş olmalıdır.
“Çifte hamam” olarak düzenlenmiş olan yapı, doğu-batı doğrultusunda simetrik olarak yerleştirilmiş soyunmalıklar, birer sofa ile halvetten oluşan soğukluk ve sıcaklıklardan oluşmaktadır. Toptaşı Caddesine cephesi olan soyunmalıklar, dükkan olarak kullanılmaktadır. Hamam, 1970’li yılların başına kadar marangoz atölyesi olarak kullanılmış ve Vakıflar İdaresi tarafından 1985 yılında restore edilerek özgün işlevinde tekrar faaliyete geçirilmiştir .
Yapılan restorasyon ve müdahale çalışmalarında, fil gözleriyle aydınlatılan sıcaklık bölümünün üzeri kurşunla kaplanmıştır. Geniş, ışıklı bir kubbenin kapattığı sıcaklık kısmında dört halvet, üç eyvan bulunmaktadır. Ortada sekizgen biçimli göbek taşı bulunmaktadır. Kadınlar kısmının sıcaklık duvarları mozaikle kaplanmıştır. Günümüzde işlevine uygun hizmet vermeye devam eden hamam, Toptaşı Hamamı, Valide Sultan Hamamı ve Orta Valide Hamamı olarak da bilinmektedir.