Külliyenin Hanihaki olarak bilinen bölümünde yer alan Lületaşı Müzesi’nde 60’dan fazla sanatçının 400 kadar eseri sergilenmektedir. Ücretsiz olarak gezilebilen müze, küçük olmasına rağmen oldukça fazla ziyaretçi çekmektedir.
Kurşunlu Külliyesi içinde yer alan Lületaşı Müzesi, alanında dünyanın önde gelen müzelerinden. Eskişehir’in simgelerinden olan lületaşının ham halinin ve çeşitli sanatçılar tarafından işlenerek birbirinden güzel objelere dönüştürülmüş hallerini bu ufak müzede inceleyebilirsiniz.
Eskişehir'e özgü olan ve müzesi oluşturulan Lületaşı Müzesi, Eskişehir Valiliğince açılmıştır. Kurşunlu Camii ve Külliyesi'nde sergilenen müze 1989 yılından bu yana kalıcılığını korumakla birlikte dünyadaki ilk Lületaşı Müzesi konumundadır. İlgi çekici aksesuarların yapımında kullanılan lületaşı "Beyaz Altın" olarak da bilinir.
Lületaşı, çoğunlukla lületaşı pipo adı verilen tütün pipolarının yapımında kullanılan yumuşak beyaz bir kil mineralidir. Opak ve kirli beyaz, gri veya krem renkli mineral, ekstrakte edildiğinde yumuşaktır. Ancak güneş ısısına maruz kaldığında veya sıcak bir yerde kurutulduğunda sertleşir. Bu özellik, yumuşak halde yontulduktan sonra kalıcı bir şekil vermesini sağlar. Lületaşı yatakları, Eskişehir bölgesinde 150 m'ye varan derinliklerde genel olarak dünyada ilk sırada yer almaktadır.
Pipo, tesbih, kitap ayracı gibi, kolye, bileklik gibi aksesuarlar oldukça ilgi görmektedir. Müzenin etrafında önemli yapıtlarda bulunmaktadır. Altıhan El Sanatları Çarşısı, Çağdaş, Cam Sanatları Müzesi ve Osmanlı Evi bunlardan birkaçıdır. Eskişehirli ustaların seçkin ürünlerini görmekle yetinmeyecek, yapım aşamaları hakkında da bilgi sahibi olacaksınız. Müze çok büyük olmasa da içerisinde sergilenen el yapımı takılar fazlasıyla ilginizi çekecek türden. Eskişehir'de gezmenin tadını tarihi mekanları gezerek ve müzeyi ziyaret ederek çıkarabilirsiniz.