Tarihi Mekanlar Kişisel Ansiklopedi Erol ŞAŞMAZ
  İSTANBUL İLİ ESERLERİ
  MİMAR SİNAN VE ESERLERİ
  İZMİR İLİ ESERLERİ
  ADIYAMAN İLİ ESERLERİ
  AFYON İLİ ESERLERİ
  AĞRI İLİ ESERLERİ
  AKSARAY İLİ ESERLERİ
  AMASYA İLİ ESERLERİ
  ANKARA İLİ ESERLERİ
  ANTALYA İLİ ESERLERİ
  AYDIN İLİ ESERLERİ
  BALIKESİR İLİ ESERLERİ
  BARTIN İLİ ESERLERİ
  BATMAN İLİ ESERLERİ
  BİLECİK İLİ ESERLERİ
  BURSA İLİ ESERLERİ
  ÇANAKKALE İLİ ESERLERİ
  EDİRNE İLİ ESERLERİ
  ELAZIĞ İLİ ESERLERİ
  ERZİNCAN İLİ ESERLERİ
  ERZURUM İLİ ESERLERİ
  ESKİŞEHİR İLİ ESERLERİ
  GAZİANTEP İLİ ESERLERİ
  HATAY İLİ ESERLERİ
  ISPARTA İLİ ESERLERİ
  KARABÜK İLİ ESERLERİ
  KARAMAN İLİ ESERLERİ
  KARS İLİ ESERLERİ
  KASTAMONU İLİ ESERLERİ
  KAYSERİ İLİ ESERLERİ
  KIRIKKALE İLİ ESERLERİ
  KIRKLARELİ İLİ ESERLERİ
  KIRŞEHİR İLİ ESERLERİ
  KOCAELİ İLİ ESERLERİ
  KONYA İLİ ESERLERİ
  KÜTAHYA İLİ ESERLERİ
  MALATYA İLİ ESERLERİ
  MANİSA İLİ ESERLERİ
      Manisa Camileri
      Manisa Türbeleri
      Manisa Tarihi Yapıları
      Manisa Hamamları
      Manisa Köprüleri
      Manisa Ören Yerleri
      Manisa Çeşmeleri
      Manisa Kiliseleri
      Manisa Hanları
  MARDİN İLİ ESERLERİ
  MERSİN İLİ ESERLERİ
  MUĞLA İLİ ESERLERİ
  NEVŞEHİR İLİ ESERLERİ
  ORDU İLİ ESERLERİ
  SAKARYA İLİ ESERLERİ
  SAMSUN İLİ ESERLERİ
  SİİRT İLİ ESERLERİ
  SİVAS İLİ ESERLERİ
  ŞANLIURFA İLİ ESERLERİ
  TEKİRDAĞ İLİ ESERLERİ
  TOKAT İLİ ESERLERİ
  TRABZON İLİ ESERLERİ
  UŞAK İLİ ESERLERİ
  VAN İLİ ESERLERİ
  YOZGAT İLİ ESERLERİ
  SELÇUKLU HANLARI
  OSMANLI HANEDAN TÜRBELERİ

Mail listemize abone
olun, güncel
yayınlarımızdan
haberdar olun!

Bunun için,
Lütfen mail adresinizi girin.
  Ana Sayfa   |  Üye Kayıt   |  Üye Giriş   |  İletişim   
MANİSA YAZMA ESER KÜTÜPHANESİ – MANİSA MERKEZ

Manisa Yazma Eser Kütüphanesi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Konya Bölge Müdürlüğüne bağlı olarak Manisa ilinde hizmet vermektedir.

Yüzyıllar öncesine uzanan geçmişi ve sahip olduğu kültürel, tarihsel ve sanatsal değerleri ile Manisa Yazma Eser Kütüphanesinde;
Arapça, Farsça ve Osmanlı Türkçesi ile yazılmış, 8 binden fazla yazma eser ve 9 binden fazla basılı eser bulunmaktadır. Söz konusu yazma eserler, Geleneksel Türk Sanatlarımızdan olan; cilt, ebru, tezhip, hat ve minyatür sanatlarının seçkin ve kıymetli örneklerini içermekte ve temsil etmektedir.

Manisa Yazma Eser Kütüphanesinde bulunan ve korunan yazma eserler, yüzyıllar boyu bazı önemli kütüphanelerin bünyesinde muhafaza edilmiştir.

İlk olarak, 1445 yılında II. Murat tarafından sarayın içinde bir kütüphane inşa edilmiş, daha sonra Fatih Sultan Mehmet zamanında saray içinde kurulan bu kütüphaneye “Fatih Kütüphanesi” adı verilmiştir .
II. Bayezid döneminde (1481-1512) sancak beyi Şehzade Şehinşah’ın annesi Hüsnüşah Sultan tarafından Manisa Hatuniye Cami içerisinde bir kütüphane yaptırılmış, bu kütüphanede 401 cilt yazma bulunduğu ve oğlu Şehinşah’ın bu kütüphaneye 140 ciltlik bir koleksiyon hediye edildiği kayıtlara geçmiştir.

Bu kütüphanelerin yanı sıra, 1520-1566 yılları arasında Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Sultan tarafından Manisa’da iki kütüphane kurulmuştur. Bunlardan ilki “Sultan Cami” içindeki kütüphane, ikincisi de aynı zamanda tıp mektebi vasfını taşıyan “Manisa Darü’ş-şifâsı” içinde kurulmuş olan hastane kütüphanesidir .
Bu kütüphanede 1658 tarihli deftere göre 311 adet kitap bulunmakla beraber, Hafsa Sultan, sözü edilen kuruma; şiir, edebiyat, tarih, tıp alanlarında 952 adet yazma kitap koleksiyonu vakfetmiştir.

Manisa’da kurulan bir başka önemli kütüphane, III. Sultan Murat zamanında inşa ettirilen “Muradiye Cami Kütüphanesi”dir. Söz konusu kütüphane 1806 yılında Karaosmanoğulları’ndan Hüseyin Ağa tarafından yaptırılmıştır. Muradiye Cami içerisinde bulunan yazmalar ve bazı koleksiyonlar bu kütüphaneye devredilmiş ayrıca vakıf koleksiyonları da “Muradiye Kütüphanesi”nde toplanmıştır.
Bunlara ilaveten, Kara Osmanzade Eyüp Ağa yalnız kendi şahsına ait koleksiyonun bulunduğu bir kütüphane kurmuş ve bu kütüphaneye “Çeşnigîr Kütüphanesi” adı verilmiştir .

19. yüzyılda Manisa’da kurulan diğer bir kütüphane, “Nişancı Paşa Kütüphanesi”dir. Söz konusu kütüphane 1922’de Yunanlılar tarafından tamamen yıkıldığı için yazma ve baskı tüm eserler zarar görmüştür.

1939 yılında Manisa Valisi Dr. Lütfi Kırdar’ın teşebbüsü ile şehirde bir kütüphane yapılarak toplanan ve tasnif edilebilen yazma ve basma kitaplar 1945 yılında bu yapıya taşınmıştır .
Anafartalar Mahallesi Cumhuriyet Caddesi’nde yer alan kütüphane “Genel Kitaplık” adı ile açılmış, daha sonra adı “Manisa İl Halk Kütüphanesi” olarak değiştirilmiştir. Bu yapı içerisinde; yukarıda bahsi geçen kütüphanelerden ve yöreden toplanan, aynı zamanda vakıf yolu ile elde edilen el yazma ve basma kitaplar bir araya getirilmiştir. Halk arasında “Kitapsaray”, olarak bilinen bina, hem okuyucularına hizmet vermiş hem de yazma eserlerin korunup saklanmasına imkân sağlamıştır .
Yazma eserler 1945 yılından 2012 yılına kadar Manisa İl Halk Kütüphanesindeki depolarda muhafaza edilmiş, ancak kütüphanede yer alan değerli yazma eserlerin korunması için yeni bir binaya gereksinim duyulmuştur.

Bu sebeple, Mülkiyeti Manisa Valiliğine ait olan ve 1926 yılında inşa edilen Hıdıroğlu Konağı restore edilmiş, Manisa İl Genel Meclisinin 11.04.2013 tarih ve 88 sayılı kararıyla, 25 yıllığına Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığına tahsis edilmiştir. Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı tarafından bu bina içerisinde; depo alanları, okuyucu salonları, sergi salonu gibi gerekli birimlerin tesisi yapılmış ve Manisa İl Halk Kütüphanesinde yer alan yazma eserler buraya taşınmıştır. Manisa Yazma Eser Kütüphanesi, Haziran 2013 tarihi itibariyle faaliyet göstermeye ve araştırmacılara hizmet vermeye başlamıştır.

2017 yıl sonu itibariyle, söz konusu kütüphanede 8 bin 159 yazma eser, 9 bin 171 matbu eser, 1 milyon 560 bin 320 dijital kopya bulunmakla beraber, fiziksel temizlik uygulanan eser sayısı 8 bin 160 adettir. 6093 Sayılı Yasa gereği Bakanlığa bağlı kütüphane ve müzelerden devir yoluyla 49 adet el yazması eser devir alınmış, 1 adet eser ise satın alma yoluyla temin edilmiştir. Ayrıca, 8 bin 50 adet eser sayısallaştırılmıştır.

KAYNAK: Ebru ALPARSLAN
FOTOĞRAFLAR: EROL ŞAŞMAZ
MANİSA YAZMA ESER KÜTÜPHANESİ – MANİSA MERKEZ Fotoğraf Galerisi