Kürkçübaşı Ahmet Şemsettin Camii, Kanuni Sultan Süleyman’ın kürkçübaşısı Ahmet Bey tarafından yaptırılmıştır. Fatih ilçesi, Topkapı Mahallesindedir. Mimarı belli değildir. Minare kaidesinde bulunan 1511 tarihinden, caminin bu yıllarda yapıldığı anlaşılmaktadır. Minaredeki güneş saatinin “Endülüsî” diye tanınan Mehmet b. Ebul Kasım usta tarafından bu tarihte yapıldığı yazılmıştır. Vakıf Tahrir Defteri’ndeki vakfiyesi 1514 tarihini taşımaktadır.
Kare planlı (13×13 m.) caminin duvarları moloz taşla örülmüştür. Çatısı ve tavanı ahşap olup, üzeri kiremitle örtülüdür. Avlu, camiyi üç yönden çevrelemiştir.
Son cemaat yerinin çatısını dört adet devşirme mermer sütun taşımaktadır. Harime girildiğinde sağda ve solda ahşap korkuluklu müezzin mahalleri, onların üzerinde de ahşap üst mahfil bulunmaktadır.
Kürkçübaşı Ahmet Şemsettin Camii‘nin 80 cm kalınlığındaki duvarlarının sağında ve solunda üçer, mihrap duvarında iki, son cemaat mahallinde ise dört pencere bulunmaktadır. Duvar etekleri pencere hizasına kadar fayans kaplanmıştır. Ahşap olan kadınlar mahfiline de içeriden çıkılmaktadır.
Çini ile kaplanmış mihrap altı sıra bademli, beş kenarlı, kum saatlidir. Minber duvarları çini ile kaplanmış, korkuluğu ahşaptır. Kürsüsü ahşap olup yenidir. Tavan ahşap kaplamalı ve ortası göbeklidir. Dört ahşap direkli üst mahfil de ahşaptır.
Caminin sağında olan minare, harim ile son cemaat duvarlarının birleştiği yerdedir. Kare kaideli olan taş minarenin girişi son cemaat yerindendir. Taş kaidesi caminin çatısına kadar uzamaktadır. Kısa ve baklavalı gövdesi çok kenarlıdır. Şerefe çıkması ise helezoni yivlidir. Şerefesinin altında ise rölyefli burmalar görülmektedir. Şerefe korkulukları ise sadedir. Minarenin ayağında duvara kancalarla gömülmüş güzel bir güneş saati bulunmaktadır.
Kürkçübaşı Ahmet Şemsettin Camii‘nin avludaki kapısı üzerinde sülüs hattıyla yazılan kabartma “Besmele” Hattat Halim Efendi’ye aittir. Yine caminin içerisinde büyük çini tablolar üzerinde “Allah”, “Muhammed” ve dört halifenin isimleri bulunmaktadır.
Avluda tuvalet, abdest alma yeri ve musalla taşı bulunmaktadır.