ÇAKIRCI HASAN PAŞA CAMİİ- ÜSKÜDAR- İSTANBUL
Üsküdar’da, Doğancılar Caddesi ile Halk Caddesi’nin kesişiminde bulunan Çakırcı Hasan Paşa Cami, 1548 yılında Çakırcıbaşı Hasan Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır.
1580’li yıllarda harap olan cami, Hacı Ahmed Paşa tarafından Mimar Sinan’a yeniden yaptırılmış ve avlusuna da sağlığında kendi türbesini inşa ettirilmiştir. Sultan Abdülmecid’in üçüncü ikbali Şayeste Kadınefendi tarafından 1858-1859 yıllarında yeniden onarılmış, buna dair beş satır halinde on mısralık, ortasına Sultan Abdülmecid’in bir tuğrası yerleştirilmiş olan kitabesi caminin batıdaki giriş kapısı üzerine yerleştirilmiştir. Bu tamir sırasında yapı, önemli değişikliğe uğramış, XIX. yüzyılın mimari üslubuna göre yenilenmiştir. Sadece mermer cümle kapısı ile kesme taştan yapılmış minare kaidesi orjinalliğini koruyabilmiştir. Caminin kıble tarafındaki mezarlık, 1911-1912 yıllarında türbenin etrafına nakledilmiştir.
Kapı kemeri siyah-beyaz mermerden olup Sinan devrinin güzelliğini taşımaktadır. Minarenin gövde ve petek kısımları tuğladan olup üzeri sıvalıdır. Caminin kitabeli cümle kapısının yanında, etrafı kesme taş duvarlı ve şebeke demir pencereli bir hazire bulunmaktadır. Caminin duvarları kargir, çatısı ahşaptır. Kıble tarafındaki duvarı üzerine iki kuş evi yapılmıştır. Tek minareli ve tek şerefeli olan bu cami, Doğancılar Cami olarak da bilinmektedir. Son cemaat yerinin Ramazanoğlu Sokağı ile Doğancılar Caddesi'ne açılan kapıları vardır. Ramazanoğlu Sokağı'na açılan kapı, Mektep Kapısı ismini taşımaktadır.