Çavuş Ahmet Camii, İstanbul’a en uzak ilçe olan Şile’de bulunmaktadır. Üsküdar caddesi üzerinde bulunan caminin kitabesi bulunmamaktadır.
Ayrık nizam, bahçeli, dikdörtgen planlı cami taşıdığı mimari karakter ile bölgenin özgün dokusuna ait bir örnektir.
Cami sokağı tarafından minare ile bitişik demir kapı ile girişi sağlanan cami bahçesi yedi adet sıvalı, üzeri yarım daire şapkalı babalar ve aralerı döküm demirlerle, şadırvan tarafı sıvalı duvarla sınırlanmıştır. Batı cephesinde şadırvan yer almakta olup cami minaresi giriş sağında binadan bağımsız olarak kareden koniğe geçen bir kaide üzerinde yer almaktadır. Cami ahşap kaplıtaşma saçağa ve çinko yağmur oluklarına sahiptir. Sıvalı olan cephelerin dışında giriş cephesi döşeme hizasından yukarısı ahşap kaplamalıdır. Pencere ve kapıları ahşaptır.
İç mekan Özellikleri :
Cami iç mekanında, hemen üstünde asma katta kadınlar mahvelinin bulunduğu ve iki yandan sekilerle ayrılmış girişin tam karşısında etrafı söveli ve kemerli mihrap yer almaktadır.Kemerli mihrabın sağ tarafı batı duvarında minber bulunmaktadır. Aydınlatma mihrabın iki yanında iki büyük, diğer cephelerde birbirine yakın iki kemerli ve asma katta iki pencere ile sağlanmaktadır. İç mekanda tavan ve avize göbeklerinde ahşap malzemeden yapılmış çeşitli süslemelere sahiptir.
KAYNAK: ENVANTER.GOV
FOTOÄžRAFLAR: EROL ÅžAÅžMAZ
ÇAVUŞ AHMET CAMİ – ŞİLE –İSTANBUL Fotoğraf Galerisi