Mecidiye Köşkü ve Esvap Odası Köşk, Mecidiye Köşkü ve Mecidiye Kasr-ı Hümâyunu adlarını, Sultan Abdülmecid adına yapıldığından almıştır. Saray’da yapılan son köşk olduğu için Mecidiye Köşkü’ne Yeni Köşk de denilmektedir.
MİMARI SARKİS BALYAN’dır ve 1858 yılında inşa edilmiştir. Aynı dönemde yapılan Esvap Odası gibi, 19. yüzyıl Avrupa sanatının etkilerini taşır. Mecidiye Köşkü’nün yapıldığı nokta enfes bir Boğaz Manzarası sunmaktadır. Köşkün manzaraya açık cephesinde mermer kaplı geniş bir terası vardır. Bizans devrine ait istinat duvarı üzerine oturan Köşk’ün yerinde daha önce Çadır Köşkü ve Fatih devrine ait başka bir köşk bulunduğu bilinmektedir.
Padişahlar, Mecidiye Köşkü’nü, Hırka-ı Saadet ziyareti, cülûs gibi dinî ve resmî törenler için Saray’a geldiklerinde dinlenme yeri olarak kullanmışlardır. Davet bölümü ve Harem bölümü olmak üzere iki bölümden oluşan Köşk’ün Davet bölümünde geniş bir salon ve iki kabul odası bulunur. Diplomatik ilişkiler çerçevesinde Saray’a gelen yabancı konukların ağırlandığı Köşk, bu işlevinden dolayı Fransa’dan getirtilen mobilyalarla dekore edilmiştir. Bu köşkte öne çıkan eşyalar arasında, özellikle Boule tekniğinde yapılmış konsol, dolaplar, aynalar ve piyano sayılabilir.