Kayseri ili, Bünyan ilçesi, Büyük Bürüngüz Kasabası meydanında bulunmaktadır.
Çeşme günümüzde kullanılmaktadır. Eser 1573 yılında onarım görmüştür.
Plan ve mimari özellikleri : 5.00x5.00m.ölçülerindeki çeşmenin taş aleme kadar olan yüksekliği 6.35 m.dir. Çeşme kuzeydeki iki paye ile güneydeki duvara yerleştirilen duvar payelerine atılan sivri kemerlerin taşıdığı ve pandantiflerle geçilen bir kubbeyle örtülmüştür.
Kubbenin tepesinde taştan yapılmış bir alem bulunmaktadır. Çeşme saçağı üç yönden profilli silmeyle hareketlendirilmiştir. Çeşmenin ayna taşı üzerinde iki lüle bulunmaktadır. Ayna taşı üzerinde dekoratif amaçlı iki konsolcuk yer alır. Çeşmenin betondan yapılmış su yalakları orijinal değildir.
Çeşmenin güney duvarı üzerinde su deposu bulunmakta olup aynı yöndeki küçük bir açıklıkla su deposu çeşmeyle irtibatlandırılmıştır.
Süslemesi : Saçaktaki ve paye başlıklarındaki profilli silmeler ve ayna taşı üzerindeki konsolcuk ve sepet kulpu kemerle kubbe tepesindeki alem dışında çeşmede süsleme unsuru bulunmamaktadır.
Malzeme ve teknik : Eserin tamamında düzgün kesme taş malzeme kullanılmıştır.
Kitabesi : Yapının güney duvarında üç kitabe vardır. Ancak bunlar okunamayacak kadar tahrip olmuşlardır. 1970’li yıllarda bu kitabelerden biri yeniden mermer üzerine yazdırılıp çeşmenin ayna taşı üzerine yerleştirilmiştir. Bu onarım kitabesinden çeşmenin H.981/M.1573 yılında onarılmış olduğu anlaşılmaktadır.
Tarihlendirme : Kasabada Meydan Çeşmesine benzeyen bir diğer eser Yazıcı çeşmesi olup tarihi 1713’tür. 1573 yılı Meydan Çeşmesinin onarım tarihi olduğuna göre eser bu tarihten daha önce yapılmış olmalıdır. Kasabadaki en eski tarihli eserin Alaüddevle Camisi olduğu kabul edilerek bu çeşmenin de 15.yüzyılın ikinci yarısında inşa ettirilmiş olabileceğini kabul edebiliriz.
Kaynakça: Mustafa Denktaş, “Kayseri-Büyük Bürüngüz Köyü’ndeki Türk Anıtları”, Vakıflar Dergisi, S.27, (1998), s.161-190.
FOTOĞRAFLAR: EROL ŞAŞMAZ
BÜNYAN -BÜYÜK BÜRÜNGÜZ MEYDAN ÇEŞMESİ –KAYSERİ Fotoğraf Galerisi