SULTAN ABDÜLMECİT HAN TÜRBESİ – FATİH-İSTANBUL
Sultan Abdülmecit Türbesi, Fatih’de Yavuz Selim semtinde, Yavuz Sultan Selim Camii’nin arkasındaki hazirede yer alır. Haliç’e hakim doğal bir teras oluşturan bu hazirede, Yavuz Sultan Selim’in Türbesi, eşi Hafsa Sultan’ın türbesinin kısmen korunmuş duvarları ve Yavuz ile Kanuni’nin çocuklarına ait bir türbe daha bulunmaktadır. Sultan Abdülmecit 38 yaşında Ihlamur Kasrı’nda vefat etmiş ve sonrasında bu türbeye defnedilmiştir.
Türbe’nin inşa kitabesi bulunmamaktadır. Büyük olasılıkla Abdülmecit’in ölümünden önce 1861 yılında yapılmıştır. Mimarının kim olduğu kesinlik kazanamamakla beraber, dönemin HASSA BAŞMİMARI GARABET BALYAN tarafından inşa edildiği ya da en azından onun sorumluluğu altında yapıldığı düşünülmektedir.
Alçak bir su basman üzerinde yükselen kesme taştan, sekizgen planlı türbenin üzeri kubbe ile örtülüdür. İç kenarları 3.20 m. uzunluğunda olan sekizgen gövdenin dış köşelerinde, her biri komşu yüzeyi düşeyde sınırlayarak keskin bir kenar oluşturan yivsiz pilastrlar bulunur. Bu pilastrlar üstte yapıyı çepeçevre dolaşan bir kornişi ve ensiz kasnakla onun üzerine oturan basık kubbeyi taşımaktadır. Pilastr başlıklarının silmeleri, arasındaki yüzeylerin üzerinde de devam eder. Yapının ilk yapıldığı dönemde önünde bulunan iki tarafı sedirli,ahşap sundurma günümüze gelememiştir. Giriş kapısı üzerinde 1910 tarihli, Hattat Hulusi Efendi’nin yazdığı Sad Suresi’nin 50. ayeti yer alır.
Hattat Şevki Efendi’nin celi-sülüs yazı ile yazmış olduğu sekiz ayet kitabesi, giriş kapısından başlayarak tüm türbeyi dolanır. Burada Yusuf suresinin 96., İsa suresinin 79., Rahman suresinin 26.-27.-46., Yusuf suresinin 62., Hud suresinin 73., ve Rahman suresinin 26. ayetleri yazılıdır. Ayrıca duvarların köşelerine de, celi-sülüs yazı ile Esma-ül Hüsna, İsm-i Celâl, İsm-i Nebî, Çehar yar-Güzin ve Hasan ile Hüseyin isimleri yazılıdır.
Türbe içerisinde Sultan Abdülmecit’in sandukasından başka, oğulları Şehzade Mehmet Abdüssamet’e(ö.1855), Şehzade Osman Seyfettin’e(ö.1855) ve Şehzade Burhanettin’e(ö.1876) ait sandukalar da bulunmaktadır.