Saruhanlı ilçesinde, Kurtuluş Savaşı döneminde Yunan bataryalarından ateşlenen ve cuma namazı vaktinde Hacırahmanlı Çarşı Camisi'nin duvarına saplanan fakat patlamayan top mermisi, 93 yıldır duvardaki yerinde duruyor. Kasaba; 7 Eylül 1922 yılında işgalden kurtulmuştur. Kasabada yer alan iki camiiden merkezde olanı, o yılların izini hâlâ taşımaktadır. Caminin kıble duvarına Yunan askerleri tarafından atılan bir top mermisi saplanmış, fakat patlamamıştır. Bugün Caminin içinden görülebilen bu top mermisi camiye "Gazi Camii" adını vermiştir.
1922 yılında Türk ordusunun ilerleyişi karşısında Ege Denizi'ne doğru Yunan işgal kuvvetlerinin geri çekildiği günlerde yaşandığını aktaran Kahraman, ilçe yakınındaki Cipilli tepesindeki Yunan bataryalarından cuma namazı kılındığı saatlerde camiye yönelik üç top atışı gerçekleştirildiğini söyledi.
Top mermilerinden birinin Tüfekçi Şaban olarak anılan kişinin evinin avlusuna düşerek bir öküzü telef ettiğini kaydeden Kahraman, "Mermilerinden biri caminin mihrabın üst kısmına denk gelerek kayıp gitmiş, diğeri ise ikinci kat duvarına isabet etmiş ama patlamamış, duvara saplanıp kalmış" dedi.
Hacı Rahmalı merkez Çarşı cami 1901 yılında yapılmıştır. Tek şerefeli minaresi 1946 Abdullah Karaman tarafından onarılmıştır. Kırma çatısı kiremit ile kaplı ahşap döşemeli bir camidir. Yakın zamanda restore edilmiştir. Mihrap alçı süslemeleri ile ahşap minber işçiliği dikkat çekmektedir.