Yapı Halime hatun Külliyesinin bir parçası olup, Gaziler Caddesi üzerindedir.
H. 1011/M. 1601 tarihli vakfiyeye sahiptir. Osmanlı Dönemi eseridir. Banisi Halime Hatun dur.
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün mülkiyetinde olup boş olarak kullanılmaktadır.
İnceleme
Külliyenin batısında yer alan imaret, vakfiyeye göre orijinalde dört kubbeli mutfak ve kiler, bir buğday dinki ile sekiz tuvaletten oluşmaktadır. Günümüze bunlardan sadece dört kubbeli mekan ulaşabilmiştir.
İmaret geniş bir avlunun güney ve doğusuna, kubbeli mekanlarla L biçimde yerleştirilmiştir . Ancak mimari izlerden imaretin doğusundaki mekanların kuzeye doğru devam ettiği anlaşılmaktadır . İmaret dışında han, kahvehane ve dükkanların da yerleştirildiği avluya giriş, batıdaki basık kemerli bir kapı ile sağlanmıştır . Kapıdan beşik tonozlu bir geçitle avluya ulaşılmaktadır.
Avlunun doğusundaki mekan kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlı olup, mekan geniş bir kemerle iki kare mekana ayrılmıştır. Kemer dıştan kalın payanda şeklinde belirtilmiştir. Güneyde ise kare planlı iki mekan görülmektedir. Bu iki mekan arasında bağlantıyı sağlayan, eksenden kuzeye kaymış kapı sonradan örülerek kapatılmıştır. Bütün mekanlann üzeri pandantiflerle geçilen kubbelerle örtülüdür . Güney doğu köşedeki mekanın kubbesinin ortasında altıgen biçimde bir açıklık bulunmaktadır .
Yapının batı ve güney cephelerinde herhangi bir açıklık bulunmamakta, bu cepheler tamamen sağır bırakılmıştır. Doğu cephesinde üst seviyelerde dikdörtgen biçiminde dört pencere açıklığı görülmektedir. Her mekana sadece avludan giriş vardır . Doğudaki dikdörtgen planlı mekanın batı duvarında, eksenden kuzeye kaymış dikdörtgen bir pencere, onun güneyinde giriş kapısı yer almıştır. Güneydeki kare mekanların her ikisinin kuzey duvarında eksenden batıya kaymış dikdörtgen bir pencere ve onun doğusunda giriş kapısı bulunmaktadır. Pencerelerin üzerinde tuğla ile yapılmış basık kemerli alınlıklar vardır.
İmarette malzeme olarak moloz taş ve tuğla kullanılmıştır. Moloz taş örgü malzemesi olarak duvarlarda, tuğla ise moloz taşların arasında, kemer açıklıklarında ve örtü sisteminde karşımıza çıkmaktadır.