Hamam Halime Hatun külliyesinin bir parçası olarak Gaziler Caddesi, Pusanga Sokaktadır. Hamam , XV. yüzyıl Osmanlı Dönemi dönemi yapısı olup mimarı belli değildir. Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşivinde 1474 tarihli vakfiyesi bulunmaktadır. Mevcut durumda San Ahmet Paşa Hamamı harabe halinde terk edilmiştir.
İnceleme:
Kare planlı çifte hamamdır. Her iki yapıya da kuzeyde yer alan sivri kemerli açıklıklardan girilmektedir Yapının bu cephesi büyük ölçüde toprak altında kaldığı için cephe tam anlaşılamamaktadır.
Doğudaki hamam 6,88 cm x 6,88 cm ölçülerinde kare kübik planlı soyunmalık kısmı pandantiflerle geçilen kubbe ile örtülüdür . Güneyde eksenden doğuya kaymış sivri kemerli bir kapı ile ikinci mekana geçilmektedir . Bu mekan sıcaklık olup, kare planlı ve pandantiflerle geçilen kubbe ile örtülüdür . Kubbesine altıgen fil gözleri yerleştirilmiştir. Mekanın içte giriş kapısı üzerine sadece bu cephede iki sıra büyük mukamas dizisi süsleme bulunmaktadır. Bu mekanın güneyinde ise girişi güney batı köşede bulunan kare planlı halvet yer almaktadır. Mekanda kubbeye geçiş iki parçalı üçgenlerle sağlanmıştır . Ancak bugün kubbesi tamamen yıkılmıştır. Halvetin batısında giremediğimiz bir halvet daha bulunmaktadır.
Batıdaki hamamın cephesi kuzeye doğru biraz çıkıntı yapmaktadır . 7,90 cm. x 8,00 cm ölçülerinde kare planlı soyunmalık bölümü Türk trompu üçgenlerle geçilen kubbe ile örtülüdür Kubbenin ortasında mekanı aydınlatan bugün tahrip olmuş sekizgen aydınlık feneri bulunmaktadır . Altta soyunnıatığın ortasına mermerden kare biçimde havuz yerleştirilmiştir. Güneyde eksenden doğuya kaymış dikdörtgen şekilli bir çökertme içine yerleştirilmiş sivri kemerli bir kapıdan kare kübik planlı sıcaklık kısmına geçilmektedir
Kubbe ile örtülü bu mekanda kubbeye geçiş prizmatik Türk üçgenleriyle sağlanmıştır. Sıcaklık altıgen fil gözleriyle aydınlatılmıştır. Güney duvarlarındaki sivri kemerli açıklıkla halvete giriş yapılır. Halvet kare planlı Türk üçgenleriyle geçilen kubbeyle örtülüdür. Halvetin batısındaki mekana giriş mümkün olamamıştır ancak genel olarak dikdörtgen planlı olduğu anlaşılmaktadır. Hamamın güneyinde doğu batı doğrultusunda dikdörtgen planlı, beşik tonozla örtülü su deposu yer almıştır.
Girişin batısında aynı seviyede ve üstte sivri kemerli biner pencere açıklığı bulunmaktadır.
Hamamda malzeme olarak moloz taş ve tuğla kullanılmıştır. Moloz taş örgü malzemesi olarak duvarlarda, tuğla ise moloz taşların arasında kapı ve pencere kemerleri ile örtü sisteminde karşımıza çıkmaktadır.