Tarihi Mekanlar KiÅŸisel Ansiklopedi Erol ÅžAÅžMAZ
  Ä°STANBUL Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  MÄ°MAR SÄ°NAN VE ESERLERÄ°
  Ä°ZMÄ°R Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  ADIYAMAN Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  AFYON Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  AÄžRI Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  AKSARAY Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  AMASYA Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  ANKARA Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  ANTALYA Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  AYDIN Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  BARTIN Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  BALIKESÄ°R Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  BATMAN Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  BÄ°LECÄ°K Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  BURSA Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  Ã‡ANAKKALE Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  EDÄ°RNE Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  ELAZIÄž Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  ERZÄ°NCAN Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  ERZURUM Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  ESKÄ°ÅžEHÄ°R Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  GAZÄ°ANTEP Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  HATAY Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  ISPARTA Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  KARABÃœK Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  KARAMAN Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  KARS Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  KASTAMONU Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  KAYSERÄ° Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  KIRIKKALE Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  KIRKLARELÄ° Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  KIRÅžEHÄ°R Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  KOCAELÄ° Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  KONYA Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  KÃœTAHYA Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  MALATYA Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  MANÄ°SA Ä°LÄ° ESERLERÄ°
      Manisa Camileri
      Manisa Türbeleri
      Manisa Tarihi Yapıları
      Manisa Hamamları
      Manisa Köprüleri
      Manisa Ören Yerleri
      Manisa ÇeÅŸmeleri
      Manisa Kiliseleri
      Manisa Hanları
  MARDÄ°N Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  MERSÄ°N Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  MUÄžLA Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  NEVÅžEHÄ°R Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  ORDU Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  SAKARYA Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  SAMSUN Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  SÄ°Ä°RT Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  SÄ°VAS Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  ÅžANLIURFA Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  TEKÄ°RDAÄž Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  TOKAT Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  TRABZON Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  UÅžAK Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  VAN Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  YOZGAT Ä°LÄ° ESERLERÄ°
  SELÇUKLU HANLARI
  OSMANLI HANEDAN TÃœRBELERÄ°

Mail listemize abone
olun, güncel
yayınlarımızdan
haberdar olun!

Bunun için,
Lütfen mail adresinizi girin.
  Ana Sayfa   |  Ãœye Kayıt   |  Ãœye GiriÅŸ   |  Ä°letiÅŸim   
SOMA -ÇARŞI HAN-MANİSA

İlçe merkezinde, Hızır Bey Camii'nin kuzeydoğusunda yer almaktadır.
Erken osmanlıdönemi eseridir. Kitabesi bulunmadığından tarihi kesin bilinmemekle birlikte, plan, malzeme Ve mimari özellikleri dikkate alınarak 15.yüzyıIda inşa edildiği söylenebilir.
Han, ilçe merkezinde yer almaktadır . Doğu, batı ve güneyinden yol geçmektedir. Kuzeyinde cepheye bitişmiş vaziyetle başka bir bina bulunmaktadır. Halk aras ında " Ç ar ş ı H an'' adıyla bilinmektedir.
Doğu-batı yönünde dikdöıtgen planla uzanmış. Batısında bir ön mekan mevcuttur. Örtü sistemi içten doğu-batı doğrultusunda beşik tonoz, dıştan ise kırma çatılıdır. inşa malzemesi kaba yonu taşlar ile kısmen tuğladır. Tuğla, doğu ve batı cephelerle giriş mekanında kasetleme tekniği şeklinde, hemen hemen her taşı çerçeveleyecek biçimde yerleştirilmiştir.
Batı cephede niş kemerinin, doğu cephede ise kapı kemerinin alınlığında ve takviye kemerlerinde tamamen tuğlaya yer verilmiştir. Ayrıca batı cephedeki basık kemerli kapının kavsara bölümü de tuğla ile örülmüşttir. Kapı kemeri düzgün kesme beyaz blok mermerlerden, söveler yekpare mermerden yapılmıştır. Cephelerde ve takviye kemerlerinin alt kısımlarında devşirme malzemeye de rastlanmaktadır. Doğu ve güney cepheleri son derece masif görünüşlüdür . Güney cephede Sonradan açıldığı belli olan dikdörtgen biçimi dört adet büyük pencere dikkati çekmektedir. Bunlar da günümüzde briket-tuğla ile örülerek kapatılmıştır.
Doğu cephenin eksenine yarım daire kemerli kapı açıklığı yerleştirilmiştir. Bu cephede özellikle kapının güney bölümünde duvar örgüsünü oluşturan taşların bir kısmı dökülmüş durumdadır.
Kuzey cephe, bitişik yapılmış başka binalar nedeniyle görülememekte ve özellikleri anlaşılamamaktadır. Yapının en gösterişli cephesi batı cephedir. Gerek taş-tuğla örgülü duvar kütlesi, gerekse niş şeklinde düzenlenmiş kapı kompozisyonu cepheye hareketlilik kazandıran özelliklerdir.
Cephenin eksenine saçak seviyesine kadar yükselen ve yüzeysel derinlikte bir niş yerleştirilmiştir. Basık kemerli kapı açıklığının yukarısında, sonradan konulduğu anlaşılan ve kabartma harflerle Türkçe yazılmış dikdörtgen bir kitabe levhası görülmektedir. Bu levhada büyük harflerle; "Bu bina Roma ve Selçuk eseri olan bir konuk yeri idi. BiR'Ahmet Beyin gayretile hale çevrildi 2 3 / 4 / 1 9 2 0" yıl yazmaktadır.

Levhadan hanın uzun süre hal fonksiyonunda kullanıldığı anlaşılmaktadır. Günümüzde de balıkçılara mekan teşkil etmektedir. Levhanın yukarısında dikdörtgen biçimi küçük bir pencere açıklığı bulunmaktadır.
Basık kemerli kapı açıklığından kuzey-güney yönünde dikdörtgen planlı küçük bir mekana
Geçilmektedir. Mekanın tonozu taş-fuğla ile örülerek sıvanmıştır. Sıvaların büyük bir bölümü dökülmüş durumdadır. Kuzey ve güney duvarlarında dikdörtgen planlı birer ocak nişi vardır. Batı cephedeki kapının kazey ve güneyinde de birer niş yer almaktadır. Güneydeki kare, kuzeydeki ise dikdörtgen planlıdır.
Giriş mahiyetindeki bu ön mekanın doğu duvarınrn eksenine yerleşik yarlm daire kemerli geniş bir açıklıktan ana mekana geçilmektedir. Ana mekan doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planla uzan ve beşik tonoz örtülüdür.. Örtü sistemi kuzey-güney yönünde eşit aralıklarla yerleştirilmiş üç adet takviye kemeri ile desteklenmiştir. Kemerler kare planlı devşirme ayaklara oturmaktadır
Ayakların izerinde hayvanların bağlandığı demir halkalar görülmektedir. Tonoz örgüsü yine taş-tuğla karışımıdır. Sıvalar yeryer dökilmüştür. Her takviye kemerinin arasında, tonoz karnına açılmış dört adet pencere mevcuttur. Takviye kemerlerinin üzengi hizalarının bir az yukarısında gergi delikleri göze çarpmaktadır. Mekanın kuzey ve güney duvarlarının önünde boydan boya uzanan birer seki bulunmaktadır. Yapıda herhangi bir süsleme unsuru yoktur.

KAYNAK: TÃœRK KÃœLTÃœR VARLIKLARI ENVANTERÄ°(PRoF.DR.HAKKIACUN )
FOTOÄžRAFLAR: EROL ÅžAÅžMAZ
SOMA -ÇARŞI HAN-MANİSA Fotoğraf Galerisi