Karagöz Oyunun hiç şüphesiz başrol oyuncusu Karagöz’dür. Okumamış bir halk adamıdır. Hacıvat’ın kullandığı yabancı kelimeleri anlamaz ya da anlamaz görünüp, onlara yanlış anlamlar yükleyerek ortaya çeşitli nükteler çıkarırken bir taraftan da Türkçe dil kuralları ile yabancı kelimeler kullanan Hacıvat ile alay eder. Her işe burnunu sokar, her işe karışır, sokakta olmadığı zaman da evinin penceresinden uzanarak, ya da içerden seslenerek işe karışır. Dobra, zaman zaman patavatsız yapısından dolayı ikide bir zor durumlarda kalırsa da bir yolunu bulup işin içinden sıyrılır. Çoğu zaman işsiz, geçim derdindedir. Hacıvat’ın bulduğu işlere girip çalışır. Başında ışkırlak adı verilen oynak bir şapka vardır. Değişik oyunlarda rol icabı değişik kıyafetler içinde farklı Karagöz tasvirleri vardır. Kadın Karagöz , Gelin Karagöz , Eşek karagöz , Çıplak Karagöz , Bekçi Karagöz , Çingene Karagöz , Tulumlu Karagöz , Davulcu Karagöz , Ağa Karagöz v.s. (Velhasıl zavallının başına gelmeyen kalmaz..)
Efsaneye göre Karagöz ve Hacıvat Bursa‘da Ulucami’nin yapımı esnasında çalışan iki işçidir. Karagöz demirci ustası, Hacıvat ise duvarcı ustasıdır. İnşaatın yavaş ilerlemesinden sorumlu tutuldukları için idam edilmişlerdir. Ancak daha önce Bursa sayfasında da yazdığım gibi bu bir efsanedir.
Sofyozlu Bali Çelebi diye bilinen Kambur Ahmet yani bizim bildiğimiz adıyla Karagöz 13.yy. sonu ile 14. Yy. başlarında yaşamıştır. Evliya Çelebi seyahatnamesinde Karagöz için “ Kırklareli’nde güzel konuşmasını bilen efendi bir kimse olarak ün yapmıştır” der.
Kırklarelililer de onun anısını yaşatmak için Kırklareli otobüs terminalinin karşısına heykelinin dikmişler. Ayrıca her yılın mayıs ayının ikinci haftasında “Kırklareli Karagöz – Kültür, Sanat ve Kakava Şenliği “ düzenlenmektedir.
KAYNAK: KARAGÖZ NET
FOTOĞRAFLAR: EROL ŞAŞMAZ
KARAGÖZ HEYKELİ – KIRKLARELİ MERKEZ Fotoğraf Galerisi