Göller Bölgesi’nin en büyük doğal zenginliklerinin başında Eğirdir Gölü gelmektedir. Isparta İli sınırları içinde yer alan ve kuzey-güney uzanımlı büyük bir çöküntü alanının kuzey sınırında oluşmuş tektonik bir göl olan Eğirdir Gölü, 482 km’lik yüzölçümü ile Türkiye’nin 4. büyük gölüdür. Deniz seviyesinden 917 m. yükseklikte bulunan göl, ortalama 14 m. derinliğe sahiptir. Eğirdir Gölü’nün en derin noktası 16,5 m.dir. Kuzey-güney uzunluğu 50 km. olan gölün, doğu-batı genişliği 3-15 km. arasında değişmektedir. Kuzeyde kalan ve daha küçük bir alanı kaplayan bölümüne Hoyran Gölü, güneyde kalan bölümüne Eğirdir Gölü denir. Her iki bölüm Hoyran Boğazı ile birleşir.
Zengin balıkçılık potansiyelinin yanı sıra, sulama ve enerji üretimi bakımından da önem taşımaktadır. Gölden, çevredeki tarım alanlarının sulanmasında yararlanıldığı gibi, bir regülatör ve kanalla, Kovada I ve II Hidroelktrik Santrallerinin su ihtiyacı da karşılanmaktadır. 1994 yılı sonlarında tamamlanan tesislerle Isparta’nın içme suyu ihtiyacının bir bölümü de Eğirdir Gölü’nden sağlanmaktadır.
Gölde, Eğirdir’e bir yolla bağlanmış bulunan iki küçük yarımadacık bulunmaktadır. Birincisi Canada, İkincisi ise Yeşilada’dır. Gölde su ürünlerinden çeşitli balıklar ve kerevit bulunmaktadır.
Eğirdir Gölü, günün değişik zamanlarında farklı renkler alan, gün batımında seyrine doyum olmayan, etrafı elma ve şeftali bahçeleriyle çevrili, berrak plajlarıyla ünlü, Türkiye’nin dördüncü büyük doğa harikası gölüdür.